Yurtdışında Harita ve Navigasyon Kullanma
Merhaba, bu yazımda yolculuklarım esnasında yol bulma konusunda edindiğim deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Genelde rotalarımı yapmadan önce geniş bir zaman diliminde planlarımı yapıyorum. Bu rotayı oluşturmak ve araştırmak çok önemli, çünkü bir rota üzerinde giderken belki de 1 km. yakınınızda dünyanın en güzel yeri olabilir. Gittiğimizi çoğu yere tekrar gitme imaknı olmadığından orayı kaçırmamak harika olur.
Rotalarımı oluşturmadan önce forumlarda, sosyal medyada, internette, gördüğüm resimlerde ya da sohbet esnasında duyduğum gördüğüm tüm bilgileri bir yere not alıyorum. Mesela sosyal medyayda gezerken beni içine çeken bir resim gördüğümde araştırıp nerede olduğunu buluyorum. Bunu not defterime kaydediyorum. O yönde bir plan oluşturduğumda rotama ekliyorum.
Plan derken gideceğim rotadaki noktalardı. Çünkü plan yapsanız da asla plana uyamıyorsunuz. Bugün şu kadar km. yaparım, şuradan şuraya geçerim demeyin, çünkü asla olmuyor, haritada gördüğünüz yol, ya olmayabiliyor, ya da otoban sandığınız yollar patates tarlası çıkabiliyor. Planlar haricinde rotadan sapmak uzun süren sorunlar olsa da aslında kaybolmanın da ayrı bir güzelliği var. En son Moğolistan turunda yolu 560 km. yanlış gidince yanlışlıkla Gobi Çölüne girdik. Son anda fark etsek de rotamızda olmamasına rağmen Gobi Çölüne de girmiş olduk. Tabii her zaman güzel olacak diye bir şey yok. Bir gezimiz esnasında da yine yolu şaşırıp yol olmayan bir yere girip 10 km. yolu 5 saatte geçmiştim.
Ben uğrayacağım bütün noktaları Google Haritalarda kendime harita oluşturdum. (Bilmeyenler için nasıl yapılacağını aşağıda yazdım) Bu benim çok işime yaradı. Gittiğim yerdeki en yakın noktaya tıklayıp o yere yol tarifi alabiliyorum. Tabii bunun için mutlaka internetiniz olması lazım aksi taktirde Google Haritalardaki “yerlerim” sekmesine ulaşamayacaksınız. Tabii bununda çözümü var. Telefonunuza Maps.me adlı navigasyon yazılımını indirip, gideceğiniz ülkelerin offline haritalarını indirin. Aşağıda anlattığım gibi harita oluşturduktan sonra (bilgisayarda) Harita İsmi yazan yerin (değiştirmediyseniz adsız harita yazar) sağında üç nokta alt alta olan simgeye basıp “kml/kmz olarak aktar” seçeneğini tıklayıp bilgisayarınıza indirip, oradan da telefonunuza atın. Telefondan attığız dosyayı bulup maps.me yazılımı ile açmasını sağlayın.
Navigasyon kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri de rota parametrelerini yanlış girmektir. Mesela navigasyona ücreti yolları kullanma seçeneğini seçmezseniz sizi her halükarda otobanlara sokmaya çalışacaktır. En kısa yolu kullan seçeneğini seçerseniz, bozuk yollar 10 metre bile kısa olsa sizi patates tarlalarına sokacaktır. Toprak yolları kullanma seçeneğini seçerseniz sizi (toprak yol olarak işaretlenmiş bir yolu) 10 metrelik bir kestirme olsa bile sizi toprak yola sokmaz. Navigasyon programınız ya da navigasyonunuzu yola çıkmadan önce mutlaka güncelleyiniz.
Google ile Rota oluşturma :
https://www.google.com/maps adresine girin.
Google hesabı ile giriş yapın
Soldaki menüye tıklayıp, “yerleriniz” sekmesine girin
En sağda “haritalar” bölümüne tıklayıp, en altta bulunan “harita oluşturun” linkine tıklayın
Arama bölümüne gitmek istediğiniz yerin ismini yazıp entere basın.
O yerin üzerine gelen imleçe tıklayıp “haritaya ekle” deyin.
Bu şekilde istediğiniz kadar nokta oluşturabilirsiniz.
Bu haritanız cep telefonunuzda yine aynı yerde haritalarım bölümüne otomatik olarak gelecektir.
Seyahat etme mikrobu size bir defa bulaştıktan sonra artık tedavisi yoktur. Hayatımın sonuna kadar bu mikropla mutlu bir şekilde yaşayacağımı bilmek çok güzel bir duygu!”