Motosiklet ile Sınırlar Nasıl Geçilir?
Merhaba, bu yazımda yolculuklarım esnasında sınır geçişleri, yola çıkmadan önce evrak düzenleme konusunda edindiğim deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Bana en çok sorulan sorlar arasında sınır geçişleri, pasaport işlemleri vizeler hakkında sorulan sorulardı. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bu biraz ülkeler arası antlaşmalara bağlı olarak çeşitli konularda farklılık gösterebiliyor. Mesela Rusya ülkelerine ilk giren araç sürücülerini bir sorguya tabii tutuyor. Ben 45 dk. ifade vermek zorunda kalmıştım. Çıkarken (bazen) bu bilgileri teyit amaçlı tekrar soruyorlar. Bu sorular genelde aile bilgileri, evli olup olmadığın, eşinin doğum tarihi, çocukların doğum tarihi, ailede asker olup olmadığı gibi bir sürü saçma sapan soru sorabiliyorlar. (Bana Suriye’de savaşıp savaşmadığımı ve terör örgütleri hakkındaki düşüncelerimi sordular)
Vize konusu ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Vize istemeyen ülkelere, o ülkede kalacağınız gün kadar geçerli olan pasaport ile giriş yapabilirsiniz. Mutlaka gideceğiniz ülke ile son durumları içeen bilgileri almak için dışıişleri bakanlığı sitesindeki konuları okuyunuz. En güncel bilgileri de yine dışişler bakanlığının bu siteden alabilirsiniz.
Gittiğiniz rotadaki ülkelere kaç defa giriş çıkış yapacaksanız ona göre bir vize almanız gerekmektedir. Mesala Moğolistan’a gidip geri dönmek için Rusya’dan çift girişli bir vizeye sahip olmanız gerekmektedir. Ülkelerden giriş/çıkış tarihlerine dikkat etmekte büyük fayda var.
Sınır geçişlerinde ise dikkat edilmesi gereken hususlar ise; ülkenin durumuna göre bir seyahat sigortasına sahip olmak. Bazı ülkeler seyehat sigortasını mecbur kılarken bazıları bakmıyor bile. Mesela İran’da, burada yaptırdığınız yeşil sigorta geçerli olmuyor. Bunun için orada tekrar sigorta yaptırmanız gerekiyor. (Detaylı bilgi için İran yazımı okuyunuz)
Bir diğer sigorta konusu ise trafik sigortası oluyor. Yine bu da ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Bazı ülkeler Trafik Sigortasını mecbur istese de bazıları sormuyor bile. Mesela Gürcistan’da artık zorunlu hale geldiğinden kapıda yaptırmak iyi olur. Zira en son 100 Lari cezas vardı. Benim gibi uyanıklık yaptığınızı sanıp, “beni zaten polis durdurmaz, bir arakadaşa bakıp çıkıcam” demeyin. Ülkeden çıkışta cezayı ödemeden bırakmıyorlar. Polisler durdurduğunda “ben sigorta yaptıramadım, yer bulamadım” gibi konuları yemiyorlar. Bunun için Kazakistan’da polise sağlam rüşvet vermek zorunda kaldık. Moğolistan’da yaptırdık ama polis durduurduğunda sormadı bile. Zaten çoğu meraktan durduruyor. Ama yine de siz siz olun trafik sigortanızı mutlaka yaptırın. Kaza olduğunda elinizde mutlaka bir evrak olsun.
Başka bir konu da para konusu. Kredi kartının çalışmadığı, kredi kartı sahtekarlığına karşı yanında her zaman nakit bulunmasıdır. Ben genelde tüm paramı dolar yapıyorum. Dolar her yerde geçerli, İran’da bile dolar varsa sorun yok. Dolar hem az yer kaplıyor, hem de her ülkede değerli bir para birimi. Sınır geçişlerinde seyyar dövizciler vardır. Bunlar ellerinde deste deste kendi paralarını sallaya sallaya size doğru akın ederler ama çoğu çakaldır. Bir kaç km. sonra şehir merkezlerinde daha yüksek bir karşılıkla paranızı çevirebilirsiniz. Ama orada bile bazen kazıklanmak ihtimal dahilindedir. Bunun önüne geçmek için telefonunuza Currency Coverter&Calculator gibi online/offline para birimi çevirici kurup dolandırılmanızın önüne geçebilirsiniz Ülke çıkışlarında ise paranızı geçeceğiniz diğer ülke para birimine ya da dolara çevirmenizde fayda var. Ama bunu tam sınır kapısında yapmamaya özen gösterin çünkü orada düşük karşılıkla çeviriyorlar. Elinizdeki parayı üçüncü ülkelere çıkarmaya çalışmayın çünkü çoğu zaman geçerli olmuyor. Benim Özbekistan somlarını Rusya’da çevirememiştim. Bir sene sonra tekrar gittiğimde Özbekistan’da kullandım.