Özbekistan Hakkında Notlarım
Özbekistan’a Andican sınır kapısından giriş yaptım. Bu ülkede de 2018 Şubat ayında vizeler kalktığından, pasaport ile girş yapılıyor. Girişte özellikle “gümrük deklarasyonu” sorduğum halde yok diyip gönderdiler. Daha önceden sıkıntı yaşadığımdan ne kadar üstelesem de vermediler. Ama çıkışta yine istediler, Sınır kapısında bu belgeyi vermediklerini bir saatte zor anlattım. Birkaç yeri aradılar sonra “tamam geç” dediler.
Taş kent havaalanı kargo bölümünde GS için de istediler, oraya 40 dolar rüşvet vermek zorunda kaldık.
Bu ülkede trafik sigortası istemediler, durduran polisler de sormadı. Ama yaptırmakta fayda var, ben yaptırmadım ama şimdi sakin kafayla keşke yaptırsaydım diyorum. Ne olur ne olmaz. Ülkede en çok sıkıntı, benzin sıkıntısı. Büyük şehirler hariç çoğu yerde benzin yok. Büyük şehirlerde bile 2-3 yerde var. O da 95 değil 80 oktan. En yüksek oktan 92 oktan o da neredeyse yok gibi. Yol kenarlarında el altından satılıyor, dinlenme tesisleri, çayhaneler, bakkallarda bulunuyor. Piyasa fiyatından pahalı oluyor ama yapacak bir şey yok. Yanınıza Rotapax ya da yedek benzin bidonu almanızı öneririm.
Ülkenin para birimi Özbek Somu 1 Özbek somu 0,0079 TL yani 10,000 Özbek somu 7,89 TL yapıyor. Benzinin litresi 43,00 Som. Paramızın değerli olduğu ülkelerden biri de burası. Ama turistik alanlar pahalı. Mesela Registan ziyareti 30,000 Som yani 23,66 TL, Timur’un mezarı 22,000 SOM 17,35 TL. Kendi vatandaşlarına ise 1000 SOM. Çaktırmadan Özbek taklidi yaparsanız %10 fiyatına girebilirsiniz. Sizin lüksünüze göre fiyat da artabilir Havuz başında yemek+çay 80,000 SOM, 63,00 TL verdim. Bize göre çok pahalı değil ama ülkenin durumuna bakarsanız fiyat çok pahalı duruyor.
Dil konusunda, diğer ülkelere göre daha az Rusça konuşuluyor. Konuştuklarının çoğunu anlayabiliyoruz. Dil konusunda sıkıntı yaşamadık hiç, ama yine de çoğu Rusça biliyor. Özbekçe çeviride Google Translate’de offline olarak bulunmuyor. İnternet üzerinden çeviri mümkün. İnternet bu ülkede de problem, çoğu yerde çekmedi ama işimi de gördü diyelim. Burada da MTS hattı aldım, 8 Gb internet 400 SOM gibi bir şeydi yanılmıyorsam. Buralarda sim kartlar genelde AVM lerde bulunuyor. Bizde ki gibi adım başı telefoncular yok. İnternet yükleme işlemleri AVM lerde, marketlerde, benzinliklerde bulunan kiosklardan yapılabiliyor.
Buranın yolları Kırgızistan’a göre nispeten iyi. Ama Nukus – Beynau arası çöl tarafı berbat ötesi bir yol. Sınıra yakın bölgeler zaten berbat. Ama ülke geneli fena değil. Bu ülke ipek yolunun en önemli duraklarından ve İslam Tarihi açısından Buhara, Semerkant, Hive gibi büyük şehirleri barındırıyor. Beni en çok etkileyen şehir ise Hive (Khiva) oldu. Gerçekten mükemmel bir şehir. Bu şehri ve tabii ki diğer tarihi şehirleri öneririm. Bu ülke için bir daha gelir miyim? Kesinlikle evet. İnsanları gerçekten cana yakın ve yardımsever. Hele Türk olduğumuz öğrenince daha da bir ilgiyle bakıyorlar.
Özbekistan Büyükelçiliği
Akademik Yahya Gulyamov Ko’chasi. No:87
Taşkent/Özbekistan.
+998 71 1130301
Acil Durum Hattı: +998 97 1314240
“Gezmek insanı alçakgönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.”