Rusya Hakkında Notlarım

Rusya Hakkında Notlarım

Rusya uçak krizinden sonra vizeleri tekrar yürürlüğe koydu. Ben bu ülkeden geri döneceğim için çift girişli vize aldım. Bu da bana 220 dolara mal oldu. İlk Rusya vizem olmasına rağmen 29 günlük çift girişli vize verdiler. Ben Sakarya’da olduğum için vize işlemleri ile uğraşmamadan aracı ile hallettim. Sadece fotoğraf verdim, normalde otellerden voucher belgesi almadan vize işlermleri çok sıkıntı oluyor diye duydum, eğer kendiniz yapacaksanız booking üzerinden sanal kredi kartı ile ücretsiz iptal olan otellerden rezervasyon yapın ve otele mesaj atıp voucher belgesi isteyin. Ben denemek için istedim, hemen yolladılar.

Rusya’ya ilk defa giriş yapıyorsanız sınır kapsında sorguya hazır olun. İlk defa giriş yapan çoğu ülkenin vatandaşlarına aynı uygulama yapılıyor, kişisel algılamayın. Bir (ajan olduğunu düşündüğü) polis sizi alıp, bir odaya götürüyor (genelde toplu alıyorlar) size hiç aklınıza gelmeyecek sorular soruyorlar. (Telefon IMEI si, ne iş yaptığın, ev adresi, iş adresi, eşinin telefonu, doğum tarihi, ailede asker olup olmadığı, Suriye hakkında ne düşündüğün, Suriyede bulunup bulunmadığın gibi) bir sürü sorular soruyorlar.
Ülkeye girişte “Gümrük Deklarasyon” (Custom Declaration) belgesi doldurmanız gerekiyor. Bu belge aracınızın bilgilerini, içerisinde bir şey taşıyıp taşımadığınız, yolcunuz var mı? Gibi bilgiler içeriyor. Bu belgeden iki adet doldurmanız gerekiyor, çıkışta bunu sizden mutlaka istiyorlar, kendinizi kaybedin, bu belgeyi kaybetmeyin. Linkini verdiğim benim daha önce doldurduğum bu örnek belgenin çıktısını alıp, aynısını doldurabilirsiniz. (Bazen bu belgenin İngilizce olanı da bulunuyor kapılarda, ama işinizi sağlama alın.) Bu belge gümrük binasında var ve orada bazı örneklerde var.

Yine girişte, ülkede konaklama için “migrasyon kartı” doldurmanız gerekiyor. Bu belgeyi kalacağınız otellere ibraz etmeniz gerekiyor. Bu belgeyi de çıkışta istiyorlar. Otelde kalırsanız, otelde kaldığınız gösteren “register” belgesini de almanız gerekiyor. Bu belge olmadan otellerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Otellerde kalmasanız bile bu belgeyi yanınızda bulundurun.
Stepantminsta’dan geçip Rusya sınır kapısına kadar 15 km. lik bir yol var. Biraz bozuk ama çalışmalar devam ediyor. Rus sınırını geçtiğiniz an sağ tarafta Money Change Ofisler var, orada paranızı değiştirebilirsiniz, iç taraflarla çok farkı yok zaten. Yine aynı yerde sigorta yapan yerler var, sigortanızı mutlaka yaptırın. 30 günlük sigorta 20 dolar gibi bir şeydi.
Rusya’da otelde kalmanıza çok gerek yok. Neredeyse bütün şehir ve ilçelerde hatta köylerde bile göl kenar, nehir kenarı gibi çok harika yerler var. Ben genelde Google Haritalardan, uydu görünümünü açarak olduğum yerin görünümüne bakarak kamp alanı belirledim.Zaten gündüzse güzel gördüğüm yerde kamp atıyordum. Bulunduğunuz yerin zamanına bakarak hava kararmadan kamp atmanızı öneririm. Çünkü Rusya’nın yollarına pek güven olmuyor, gece aniden bir çukura düşüp kendinizde ve motosiklette ağır hasarlar olabilir. Gece yolculuk yapacaksanız üç kat fazla dikkatli olun. Bu ülkede güvenlik açısından hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kamp kurduğumuz yerlerde herhangi bir sorun, her hangi bir taşkınlık görmedik. İnsanlar alkole çok düşkün, gece göl kenarı ya da nehir kenarında eşiyle, dostuyla alkol alsa da edebiyle içip, kimseye sataşmıyorlar.

İlk girdiğiniz şehirden (genelde AVM lerde kolay bulunuyor) bir sim kart alın. Rusya için MTC almıştım, en iyisi de oymuş zaten. Fiyatı da çok uygundu. Türkiye’de ki operatörler günlük 25 TL istediği için ben o hattımı kullanmayıp, Rus sim kartı almıştım. Daha ekonomik oluyor.

Rusya’da trafik çok ilginç bir şekilde akıyor. Yollarda araçlar genelde trafik kurallarına uyuyor. Hızlı hızlı giderken trafik bir anda durabiliyor, ya da yavaşlıyor. Ne oldu falan derken hız limit gösteren bir tabela, ya da bir yaya geçidi olabiliyor. Sürücüler bu tabelalara göre sürüyorlar. Şehirler arası yollarda bile yaya geçidi var, minik bir köy olsa bile otobüs duraklarının olduğu yerlerde yaya geçitleri mevcut.
İlginç olan bir başka bir olaysa, şehirler arası yollar nispeten güzelken, şehir içi yollar berbat. Saratov gibi Volgagrad gibi büyük metropollerde bile şehir içi yolda bir çukurlar var, neredeyse ağaç bile dikilir. Şehiriçi trafikte, şehirlerarası yoldan daha da dikkatli olmak gerekiyor. Ama Rusya geneli (benim yaptığım rotada) diğer ülkelerden daha güzel yollara sahip.

Gitmeden önce çoğu insan, Dağıstan ve Çeçenistan konusunda beni çok uyardı. Asarlari keserler, soyarlar gibi bir sürü lakırdı ettiler. Ama ben (iki gün kalmama rağmen) hiçbir sıkıntı görmedim. Sıkıntı çıkacak bir emare bile hissetmedim. Benim her zaman söylediğim bir laf var “Eğer Türkiye’de yaşayabiliyorsanız, her yerde yaşarsınız” bu güne kadar hiçbir ülkede bir sıkıntı yaşamadım, umarım da yaşamam.

Dil konusunda ise, ben de sular seller gibi İngilizce bilmiyorum ama, oradakiler hiç bilmiyor (en azından benim konuştuğum insanlar) Bu benim çok dikkatimi çekti. Gitmeden önce Google Translate’den çevrimdışı Rusça Çeviri indirdim. Onun bana epey yardımı oldu. En zorlandığım konulardan biri de tabelalar oldu. Hiçbir tabela Latince harf içermiyor. Bütün hepsi kril alfabesi ile yazıldığından çok sıkıntı çektim. Onunda şöyle çözümünü buldum; haritalardan gideceğim, yada bulunduğum şehrin ismine bakıyorum, hem kril alfabesinde hem de Latince yazdığından, krilce yazıyı kafama kazıyorum, o resmi gördükçe o yöne gidiyorum. Mesela Volgagrad “Волгоград” diye yazılıyor, ben kafamda bonrorpa gibi okuyorum, o şekilde yönleri takip ediyorum.

Kısacası Rusya’ya gidin, beklentinizin üzerinde bir ülke ile karşılaşacaksınız.

Lazım olursa :
Rusya Büyükelçiliği :
7. Rostovskiy pereulok 12 115127 Moskova / Rusya Federasyonu
+7 495 994 93 59
+7 495 994 48 08

NOVOROSSİSK BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: ULITSA SVABODI 73 P.O. Box:68 NOVOROSSISK / RUSSIAN FEDERATION
Telefon: 00 (7 861) 764 59 79 – 764 59 52
Faks: 00 (7 861) 761 39 00

PETERSBURG BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: 191036, 7-ya Sovetskaya Ulitsa 24, St.Petersburg – Russian Federation
Telefon: :+7 812 577 18 12 – +7 812 577 19 88
Faks: 00(7 812) 312 41 41

.

“Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşmak fırsatı çıktığı zaman hiç duraksama.”

Amin Maalouf

Yazar : tenekecelebi

Yorum Yap